ИНФОРМАТОР

БАнер информације за инвалиде


Време у Београду

Одржана конститутивна седница Савета за безбедност саобраћаја ПДФ Штампа Eл. пошта
Сектор за безбедност саобраћаја и информисање - Одељење за информисање

Седница Савета за безбедност саобраћаја
Конститутивна седница Савета за безбедност саобраћаја града Београда одржана је данас. Савет чине председник Драгољуб Ђаконовић, градски секретар за саобраћај, заменик председника Драган Богосавац, начелник Управе саобраћајне полиције за град Београд, и једанаест чланова, а основало га је крајем септембра Градско веће. 
Према речима Ђаконовића, основни задатак савета јесте координација око израде и касније примена Стратегије за безбедност саобраћаја, чија је израда поверена Саобраћајном факултету у Београду. Стратегија се доноси за период од 2011. до 2015. године и у себи ће садржати акционе планове свих седамнаест градских општина.


Седница савета за безбедност саобраћаја
Сарадња са општинама од изузетног је значаја и оне су показале велику спремност да учествују у изради локалних планова као саставних делова свеобухватне стратегије града. Безбедност у саобраћају препозната је као императив и у рад општинских комисија укључен је велик број стручњака. Наш крајњи циљ јесте знатно смањење саобраћајних несрећа, несрећа са тешким повредама и погинулих лица, али за то није довољан само овај савет као усамљено тело у магли већ свеобухватни ангажман државе, полиције, надлежних министарстава, градских институција и локалних заједница.Седница савета за безбеднсот саобраћајаДа би се повећала безбедност неопходан је сет системских мера и конкретне акције, али прави ефекат ће се добити тек када се свест о томе подигне на виши ниво и то не само возача већ и свих учесника у саобраћају, посебно осетљивих и ризичних група. Са своје стране, Секретаријат за саобраћај као приоритетне задатке и у наредној години имаће већу безбедност деце, приступачне саобраћајнице и објекте за лакшу инклузију особа са инвалидитетом, те реализацију пројеката путоказне сигнализације и управљање брзинама – казао је Ђаконовић.


Савет ће се састајати најмање једном месечно, а у свом саставу имаће и радне групе, које ће се бавити конкретним сегментима веће безбедности у саобраћају.