ИНФОРМАТОР

БАнер информације за инвалиде


Време у Београду

Увођење асистената у возилима тролејбуској линији 22 (СТУДЕНТСКИ ТРГ - КРУШЕВАЧКА) за помоћ особама са инвалидитетом ПДФ Штампа Eл. пошта
Сектор за безбедност саобраћаја и информисање - Одељење за информисање


Возило на линији 22 прилагођено особама са инвалидитетомУ оквиру акције прилагођавања јавног градског превоза у Београду особама са инвалидитетом, од петка 3.12.2010. године у возилима на линији јавног градског превоза број 22 (Студентски трг - Крушевачка) са радом почињу "Асистенти – Контролори" за помоћ особама у инвалидским колицима, чије ће превасходно задужење бити да омогуће особама у инвалидским колицима безбедан улазак, смештај и излазак из возила јавног градског превоза.
На линији број 22 су у употреби недавно набављени нови тролејбуси типа БЕЛКОМУНМАШ 321-2010 који у свом техничком склопу располажу одговарајућом рампом за улазак-излазак особе у инвалидским колицима, адекватаним простором и механизмом за смештај и обезбеђивање ове особе. Наведена возила располажу простором за смештај и превоз искључиво једне особе у инвалидским колицима.
За улазак-излазак особа у инвалидским колицима у возила на  линији ЈГП-а бр. 22 користиће се средња врата на возилу која су опремљена одговарајућом рампом и која ће у ову намену бити обележена посебном ознаком. Истовремено ће сва возила на линији број 22 бити обележна ознаком на позицији изнад предњег десног светла, која ће указивати на то да у возилу ради асистент за помоћ особама у инвалидским колицима.
Како би се омогућио несметан и безбедан улазак особе у инвалидским колицима у возило на линији број 22, за њено кретање искључиво ће бити задужен обучени aсистент у возилу, без обзира да ли особа у инвалидским колицима има пратиоца или не.
Асистент – контролор у возилу за помоћ особама у инвалидским колицима биће посебно униформисан наранџастим флуоросцентним прслуком на коме ће видно бити истакнут назив Асистент – контролор.
За безбедан улазак-излазак особе у инвалидским колицима у возило јавног градског превоза важан је договор и комуникација коју ће остварити асистент у возилу и особа у инвалидским колицима.
Истовремено је битно да остали корисници линије број 22 љубазно ослободе простор у зони средњих врата приликом уласка-изласка особе у инвалидским колицима.
Особе у инвалидским колицима ће моћи да користе сва стајалишта на траси линије број 22, осим долазног стајалишта на термунусу "Крушевачка" где ће користити стајалиште у истоименој улици као долазно-полазно.

ВРЕМЕ РАДА АСИСТЕНТА У ВОЗИЛУ НА ЛИНИЈИ БРОЈ 22

Асистенти ће радити у свим возилима на линији број 22 у следећем радном времену:
-    радним даном од 07:00 до 21:00 часoва:
•    први полазак са асистентом у возилу са терминуса "Студентски трг" ће бити у 7:02 часова, последњи у 20:31 часова.
•    први полазак са асистентом у возилу са терминуса "Крушевачка" ће бити у 7:00, последњи у 20:30 часова.
-    суботом од 10:00 до 24:00 часа:
•    први полазак са асистентом у возилу са терминуса "Студентски трг" ће бити у 10:06 часова, последњи у 23:15 часова.
•    први полазак са асистентом у возилу са терминуса "Крушевачка" ће бити у 10:01, последњи у 23:30 часова.
-    недељом од 10:00 до 24:00 часа:
•    први полазак са асистентом у возилу са терминуса "Студентски трг" ће бити у 10:05 часова, последњи у 23:15 часова.
•    први полазак са асистентом у возилу са терминуса "Крушевачка" ће бити у 10:06, последњи у 23:25 часова.

ПАРАМЕТРИ РАДА ЛИНИЈИ БРОЈ 22

На линији бр. 22 према постојећем реду вожње саобраћа:
-    радним даном 8 возила у интервалу слеђења од 8/9 минута ;
-    суботом 5 возила у интервалу слеђења од 12 минута ;
-    недељом 4 возила у интервалу слеђења од 15 минута.