ИНФОРМАТОР

БАнер информације за инвалиде


Време у Београду

Саопштење за медије - Јун у знаку кампање „Заштитимо пешаке!“ ПДФ Штампа Eл. пошта
Сектор за безбедност саобраћаја и информисање - Одељење за информисање

Кампања ''Заштитимо пешаке'' Савета за безбедност саобраћаја - Секретаријата за саобраћај, почиње 1. јуна емитовањем истоименог видео спота на националним телевизијама.

Основна порука спота је ''Саобраћајне незгоде се не дешавају другима!''
sl 1 Град Београд улаже значајна средства за побољшање саобраћајне инфраструктуре, односно за модернизацију уличне мреже. То подразумева модернизацију саобраћајне сигнализације и опреме, нарочито у зонама са повећаним присуством деце и пешака. Поменуте активности ће се наставити и у наредном периоду, како би се утицај фактора пута и окружења на ризик настанка саобраћајних незгода, свео на најмању могућу меру.
Резултате систематичног рада на унапређењу безбедности саобраћаја осликавају чињенице да се, у последњих десет година, просечно годишње, број тешко повређених смањује за 30, а број погинулих у саобраћају, смањује за 10 лица.
2017. године број погинулих у саобраћају у Београду је, по први пут, испод 100.
Када је у питању структура настрадалих учесника у саобарћају, у Београду, слично европским градовима приближне величине, пешаци представљају категорију учесника која је најугроженија, тако да готово сваки четврти погинули учесник у саобраћају - ПЕШАК!
Такво стање је неприхватљиво!
sl 2У циљу  решавању овог изузетно великог проблема, град Београд је донео одлуку да, поред инвестирања у квалитет уличне мреже, своје активности усмери и на значајан ресурс за унапређење безбедности који представљају сами учесници у саобраћају, односно њихово понашање, разумевање правила и прописа и њихово прихватање са свешћу да су прописи успостављени у њиховом најбољем интересу.
Кампања ''Заштитимо пешаке!'' је позив свим учесницима у саобраћају, а пре свега возачима, да обрате нарочиту пажњу на пешаке као најугроженију категорију учесника у саобрааћају. Пажња возача мора бити усмерена на пут, али и на непосредно саобраћајно окружење, а брзина у складу са условима пута. Стрпљење да се пешацима уступи првенство пролаза, али и  толеранција према потребама, па чак и према грешкама других учесника у саобраћају, од изузетног су значаја за смањење ризика настанка саобраћајних незгода.

sl 3

На другој страни пешаци могу највише да ураде за унапређење сопствене безбедности, пре свега поштујући саобраћајне прописе када је у питању правилно кретање и прелазак  улице.
Пешаци су дужни да покажу намеру да пређу улицу, као и да на коловоз ступе тек када се увере да то могу да учине на безбедан начин. То, заправо значи, обавезу свих учесника у саобраћају да предузму све да се саобраћајне незгоде не дешавају.
Овим путем позивамо грађане и целокупну јавност, да посете фејсбук страницу ''Заштитимо пешаке'' и подрже кампању. Позивамо све Београђане да покажу емпатију према жртвама саобраћајаних незгода, јер се саобраћајне незгоде не дешавају другима, а последице трпимо сви заједно, као појединци и као друштво.
Несебичан допринос и помоћ на терену приликом снимања видео спота, дали су и припадници Министарства унутрашњих послова и Градског завода за хитну медицинску помоћ, којима смо узузетно захвални на сарадњи.
Нарочиту захвалност за исказани алтруизам и помоћ у реализацији кампање, дугујемо главним протагонистима видео спота, нашим познатим глумцима Драгану Мићановићу и Николи Ивачкову.


Видео спот можете погледати - овде