Назад

План одрживе урбане мобилности града Београдa номинован је за финале „SUMP“ награде

                           План одрживе урбане мобилности града Београдa номинован је за финале „SUMP“ награде

Лепа вест из Европске комисије. План одрживе урбане мобилности града Београдa номинован је за финале „SUMP“ награде.

Овогодишњи жири Европске комисије био је импресиониран приступом Београда у планирању одрживе урбане мобилности и усвајању Плана који граду пружа јасну стратегију за постизање заједничке, интегрисане и инклузивне мобилности, заједно са детаљним и амбициозним циљевима које треба постићи.

 За ову престижну награду Београд се у финалу нашао са градовима Билбао (Шпанија) и Гренобл (Француска).

 

Шта је „SUMP“ награда?

 

„SUMP“ награда, је награда Европске комисије за планирање одрживе урбане мобилности која је покренута 2012. Циљ награде је подстицање усвајања Планова одрживе урбане мобилности (СУМП) од стране локалних власти широм Европе и награђивање изузетних достигнућа у приоритетном тематском подручју сваке године.

„SUMP“ награда je признање локалним и регионалним властима за изврсност у планирању одрживe урбанe мобилности.

 

Ове године, у складу са најавом Грин дил-а („Green Deal”) Европске комисије, очекује се да кандидати поделе своје перспективне намере да створе нулту емисију и инклузивни транспорт у свом локалном контексту интеграцијом одрживих начина превоза у свој систем мобилности.

Досадашњи добитници ове лепе награде били градови: Брисел (Белгија), Мачестер (Велика Британија), Турда (Румунија), Малме (Шведска), Бемен (Немачка), Ривас-Васијамадрид (Шпанија), Абердин (Велика Британија).

Наш град је ове године номинован за једну три главне „SUMP“ награде. Сам улазак у финално надметање представља признање за досадасње напоре на развоју урбане мобилности у Београду , показатељ да смо на правом путу, да створимо Београд градом још лепшим за живљење али уједно је и обавеза да је потребно опредељивање и улагање више ресурса у имплементацију одрживе мобилности.

 

Наградна церемонија доделе 9. „SUMP“ награде и проглашење добитника, планирана је за 19. април 2021. године.