Назад

Промовисање бициклистичких стаза

                           Промовисање бициклистичких стаза

 

Акција „Промовисањe бициклистичких стаза“спроведена је на бициклистичкој стази у Бул.Вудро Вилсона, током које су бициклистима подељена светла за бицикл,  мајце „безбедан бициклиста“ и ретро-рефлектујуће тракице.

Тема овогодишње кампање је Одржива мобилност за здравији живот“, а слоган гласи: „Крећимо се одрживо! Останимо здрави! “.

Циљ кампање је да подстиче локалне управе широм Европе да уводе и промовишу мере одрживог саобраћаја и да понуде својим грађанима одрживе и здравије начине кретања, као што су пешачење и бициклизам.

Секретаријат за саобраћај спроводи активности на проширењу мреже бициклиситчке инфраструктуре:

Град Београд тренутно има 103км урађене бициклистичке инфраструктуре, а ПОУМ-ом је планирана изградња 504,8км бициклистичке инфраструктуре у наредних 10 година.

Тренутно је у фази изградње бициклистичка стаза у Радничкој улици на деоници од Ада мола до петље моста на Ади. Поред изградње стазе од око 500м предвиђа се и уређење пешачких површина у овој зони, као и побољшање приступачности (утапање ивичњака и просецање острва) ради лакшег кретања особа са инвалидитетом, родитеља са децом у колицима, као и свих облика микромобилности.

У циљу стварања погоднијег окружења за бицикле, постављене су четри рампе за гурање бицикала на степеништу Бранковог моста, како би се олакшало повезивање Сава мале и Бранковог моста.

Апелујемо на све наше суграђане, да промене своје навике, и да почну са пешачењем и коришћењем бицикла за свакодневна кретања а не само за рекреацију.

Зашто је то битно?

Првенствено због нас самих, јер је бицикл поред пешачења једини вид кретања који позитивно утиче на наше здравље, светска истраживања показују да радници који бициклом долазе на посао у просеку имају 5 дана боловање мање од осталих запослених.

Бицикл утиче позитивно на очување животне средине и скоро да не емитује буку.

Такође, бицикл је изутетно ефикасан, најбржи је вид превоза у граду на растојањима до 5км.

Посебан бенефит од коришћења бицикла присутан је у ово време опасности од пандемије, јер бициклирање омогућава боље социјално дистанцирање у саобраћају.