Кампање и манифестације

Назад

Усвојен извештај о стању безбедности саобраћаја на територији града Београда за 2020. годину

                          Усвојен извештај о стању безбедности саобраћаја на територији града Београда за 2020. годину

 

 

На седници Скупштине града 9. јуна 2021. године Одборници скупштине усвојили су Извештај о стању безбедности саобраћаја на територији града Београда за 2020. годину.

 

 

Иако су најчешћи узрочничи саобраћајних неузгода неприлагођена брзина, непажња возача и вожња под утицајем алкохола, у току 2019. и 2020. године евидентан је опадајући тренд саобраћајних незгода, саобраћајних незгода са смртним исходом смањен је за 2,25 одсто, а незгода са повређенима за чак 22 одсто.

Број погинулиј лица у саобраћајним незгодама у периоду 2011-2020.

Говорећи о стању безбедности саобраћаја на територији града за 2020. годину, важно је напоменути да је од изузетног значаја податак да у последње три године на територији града Београда није погинуло ниједно дете узраста 7-14 година у ЗОНАМА ШКОЛА.

Значај постигнутих резултата у предходном периоду није мали, a ови резултати настали су као призвод заједничког и напорног рада свих релевантних субјеката који брину за унапређење стања безбедности саобраћаја  у Београду.  Иако  овако позитивни резултати доводе до закључака да су мере које се примењују у области техничког регулисања саобраћаја ефикасне, стручњаци из Сектораза унапређење безбедности саобраћаја - Сетретаријата за саобраћај знају да овакве мере не могу бити трајне већ да истовремено треба радити на унапређењу ефикасности система контроле и репресивног санкционисања непрописног понашања учесника.  Такође, не сме се дозволити да се ''систем опире'', тј. да дође засићења овако донетих мера, већ је потребно константно радити на унапређењу знања, поштовању прописа и другим превентивним и промотивним активностима као и стално проширивати сет мера на које имају за циљ унапређење стања безбедности саобраћаја у Београду.

У наставку можете преузети цео текст Извештаја о стању безбедности саобраћаја на територији града Београда за 2020. годину