Архива вести

Назад

Одржан „6. CIVINET Форум Словенија – Хрватска – Југоисточна Европа”

                           Одржан „6. CIVINET Форум Словенија – Хрватска – Југоисточна Европа”

 

Београд је био домаћин "6. CIVINET Форума Словенија – Хрватска – Југоисточна Европа" који је одржан 1. октобра 2021. године. Градски урбаниста Марко Стојчић је заједно са помоћником министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Ђорђем Милићем и представницом Тајништва мреже CIVINET Лидијом Павић-Рогашић отворио у Старом двору "6. CIVINET Форум Словенија – Хрватска – Југоисточна Европа".

Стојчић је овом приликом изјавио да је Словенија највише одмакла у овој области и покренула овако нешто.

- Искуство Словеније нам је послужило да видимо шта су достигнућа, препреке и проблеми у спровођењу ове идеје у великим градовима. Ово искуство нам је скратило време да дођемо до неких резултата. Највише се поносимо Планом одрживе мобилности који је пре неколико месеци био међу три кандидата за освајање првог места. Нажалост, нисмо добили прво место, али се осећамо награђеним јер смо били у јакој конкуренцији. Доживљавамо као награду чињеницу да смо уврштени у три најуспешнија града. Град Београд тренутно ради генерални урбанистички план. Трудимо се да реч урбанизам умањимо, како бисмо истакли суштинску ствар, а то је да је то стратешки план за развој Београда у наредних 20 година који ће имати утицај и после 2041. године. Као једна од најважнијих поставки овог стратешког плана који треба да дефинише бољи живот грађана Београда и бољу екологију. Такође и да се покуша изборити са једним од највећих проблема у Београду, а то је саобраћај – рекао је Стојчић.

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Ђорђе Милић изјавио је да је Република усвојила Стратегију интерног одрживог урбаног развоја.

- Достигли смо одређен степен моторизације. Моторна возила су дотрајала и треба да гледамо како да пређемо на оне који неће загађивати животну средину. Један од занимљивих пројеката је тај да у сарадњи са Националном асоцијацијом за електрична возила подстакнемо изградњу једног истраживачког центра где би се стручњаци у области електровозила ангажовали у иновацији - рекао је Милић.

Представница Тајништва мреже "ЦИВИНЕТ Словенија – Хрватска – Југоисточна Европа" Лидија Павић - Рогашић изјавила је да ова мрежа постоји од 2013. године и броји 197 чланова.

Начелник Одељења за урбану мобилност, Секретаријата за саобраћај, Огњен Петар Тодоровић представио је “План одрживе урбане мобилности” града Београда.

Огњен Петар Тодоровић, Секретаријат за саобраћај и Слађана Перић, Секретаријат за јавни превоз били су домаћини CIVINET - Студијске посете града Београда, одржане 30. септембра 2021. године, на којој су приказани примере добре праксе које је реализовао град Београд.